ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Формалният повод бил образуваното в началото на февруари досъдебно производство, което трябва да установи дали висши чиновници от НАП са извършили данъчно престъпление, съобщиха пред "Сега" източници, запознати с разследването
По закон основанието за отнемане на такъв допуск могат да бъдат данни за действия или контакти на дадено лице, които създават опасност за финансовата или националната сигурност на страната, коментираха магистрати. Докато не й бъде възстановен допускът, Мургина няма право да чете документи с гриф "Секретно".

Разследването все още се води срещу неизвестен извършител, обясни висш прокурор. Тъй като делото било секретно, той отказа всякакви подробности, но потвърди, че Мургина в момента е без допуск до тайни.

На 7 февруари лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев съобщи, че висши служители на НАП и чиновници от регионални поделения са замесени в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери. В схемата имало търговия с влияние, фалшифициране на документи, използване на фирми фантоми. Янев поиска министър Орешарски да отстрани Мургина, защото тя е пряко отговорна за действията на подчинените си.

Същия ден зам. градският прокурор Роман Василев потвърди, че се води разследване срещу длъжностни лица от НАП по чл. 282 от Наказателния кодекс, който визира нарушаване или неизпълнение на служебни задължения или превишаване на власт с цел облага или причиняване на вреди. Софийската градска прокуратура си даде 2-месечен срок за проверката. Вчера пред "Сега" Василев каза, че не знае ДАНС да е отнемала допуска до секретна информация на Мургина. Прокуратурата не е искала и временното отстраняване на Мургина, защото все още няма повдигнати обвинения.

От ДАНС отказаха коментар. Председателят на Държавната комисия по сигурност на информацията Цвета Маркова, пред която може да се обжалва отнемането на сертификат, също не бе открита за коментар.

"Сега" научи от магистрати, че първоначално по сигнала е работила ДАНС, но тъй като се забавила, прокуратурата иззела материалите и образувала дело, за да събере доказателства, годни за съд.

В края на януари ДАНС обяви, че е започнала проверка на НАП за изтичане на информация. Ставало въпрос за деловодната система "Архимед", през която минават всички постъпили писма, отговори, заповеди и други документи, обслужващи работните процеси в НАП.

Източник на "Сега" твърди, че от ДАНС са изискали 15-16 преписки, свързани с данъчни ревизии и възстановяване на ДДС. В указания 7-дневен срок обаче НАП предоставила само част от папките, като в тях нямало информация, водеща към съмнения за източване на ДДС или други данъчни нарушения.

Междувременно Мария Мургина е поискала продължителен отпуск, научи "Сега" от няколко независими източника. Причината била именно течащите проверки. От пресцентъра на НАП официално заявиха, че Мургина е на работа. /БЛИЦ