Изказвам съболезнования към близките на тези пациенти. Здравната система работи в режим на свръх натоварване. Това не може да е клеймо върху всички работещи в системата. Това каза за Нова тв председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод двамата пациенти с К-19, оставени да умрат на стълби пред болница в Пловдив.

"Надявам се проверката да покаже резултат и отговорните лица да си понесат наказанията. В момента хиляди лекари и хора, работещи за здравната система, изпълняват денонощно неуморно дълга си и се грижат за пациентите. Кризата с К-19 е предизвикателство за нашата здравна система. Много по-добре финансирани здравни системи се оказаха в трудно положение и не се справиха с предизвикателството", уточни тя.

"Ако всеки един в системата поеме отговорност, ще може успешно да се справим с епидемията. Важно е пациентите да се идентифицират и изолират рано. Важно е като има усложнение, да се преценят правилно индикациите за хоспитализация. Всяко лечебно заведение за болнична помощ да организира работата си и да не се покаже само болнично легло", добави Дариткова.

Относно репликата, че не можем да се справим с пандемията, тя отвърна: "Грешите. На този етап, при условие, че всеки, който има нужда от болнично лечение, го получава... Разбира се случаят с починалите пациенти сочи дефект на предоставяне на болнична помощ, но засега ние имаме една достатъчно добра реакция на заболяването".

"Анализ на смъртността трябва да се направи. Сега обаче не е време за такова проучване, а трябва да реагираме достатъчно адекватно. Ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват", категорична бе Дариткова.