Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разкри голяма шашма на кабинета "Петков". Пред журналисти в кулоарите на парламента той заяви, че е подал сигнал за потенциални злоупотреби за помощите за Украйна.

"Ръководител съм на националния оперативен щаб. Мисля, че регулирахме добре тази дейност. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия период служебното  правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства", обяви Демерджиев.

Периодът,  който се сравнява са 5 месеца. Демерджиев каза още, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества.

"Това е странно, поражда много въпроси Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат", каза министърът. 

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев.

Разплащанията обаче са се извършвали от министерството на туризма. Аз мисля, че най-вероятно са финансирани т.нар. "мъртви души", предположи министърът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук