Идеята един човек да събира парите за парно за цялата кооперация е обсъждана от комисията по енергетика в парламента миналата година и е отхвърлена. Това е стара мечта на "Топлофикация", коментира пред Нова тв членът на енергийната комисия Иван Иванов. Стремежът на топлофикационното дружество е да няма финансови взаимоотношения с всеки абонат, обясни той.
Депутатите са отхвърлили този модел, защото така биха се създали големи напрежения между съседите, може да се наложи един да плаща сметките на няколко други, за да има парно в целия блок.
Това, което се случва сега с цените за топлоснабдяване е абсурд, няма никаква логика, каза още Иван Иванов. Напомня му за ранния социализъм, когато ЦК на БКП решаваше кои цени с колко да повиши.
Заместник-председателят на комисията Иван Гризанов репликира, че в закона е записано всяко топлофикационно дружество да може да определя цени съобразно своите разходи.
Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски обясни, че общото увеличение на цените за парното в станата не е само 34%, а става 40% с ДДС. /БЛИЦ