Слънцезащитни продукти менте ни причиняват ужасни изгаряния. Оказва се, че много често по сергиите на морето се предлага фалшива козметика, върху чиито етикети има невярна информация. Така например дерматолозите са категорични, че не съществуват определенията „водоустойчив” или крем с в „целодневна защита”. Въпреки това върху някои продукти това е често срещано описание, което се използва като рекламен трик, пише "Телеграф". 
Ако човек разчита на това обаче, изгарянето му е гарантирано. „Когато има интензивно облъчване на кожата, тя трябва да се маже през около 2 часа, както и след всяко мокрене”, казва д-р Иван Богданов от клиниката по дерматология и венерология към болница „Токуда”.

Специалистът обяснява, че с фактора също трябва да се внимава. От 2004 година най-високият слънцезащитен фактор по европейските стандарти е 50+. Обозначения над тази цифра са знак, който издава фалшификациите. Друг такъв е изцяло липсващото описание, върху която не е посочена степента на слънцезащита.

Подвеждащата информация е само един от негативите на кремовете менте. Някои некачествени продукти могат да причинят не само изгаряне, но и други последствия за кожата. „Алергичен контактен дерматит е най-честото нещо, което може да се получи. Той се изразява със зачервяване и сърбеж на мястото, на което е нанесен кремът”, разяснява д-р Богданов. По думите му химическите филтри на слънцезащитните кремове могат да бъдат сериозен алерген. „Такива продукти трябва задължително да се ползват при деца над 6 месеца. Преди тази възраст така или иначе не е подходящо бебето да се излага на слънце”, казва дерматологът.

След като детето навърши половин годинка, за него трябва да се използват специални кремове, които са с минерални филтри.

Една от основните мерки за безопасност е слънцезащитната козметика да се купува само от аптека. Повечето кремове са в специални опаковки, но дори и в тези случаи има препоръчителна температура за съхранение, която обикновено е до 25-30 градуса. Когато обаче козметиката се предлага на сергиите по морето и е изложена на пряка слънчева светлина, е възможно тя да се съсипе. Използването на такива продукти може да доведе до обриви, лишеи и дори лющене на кожата.
 
По отношение на безопасната употреба специалистите препоръчват тялото да е добре намазано 30 минути преди да бъде изложено на преките слънчеви лъчи.