Десет на сто от майките в страната въобще не кърмят. С поставянето на този проблем бе открита Световната седмица на кърменето, на която Варна е домакин тази година и ще премине под мотото “Подкрепа за кърмещата майка”.
В рамките на седмицата ще бъдат разпространени образователни материали, ще се излъчат клипове и филми за кърменето, ще се организират обучителни семинари. Организатори са Националния комитет по кърмене към МЗ, Ла Лече Лига-България, Център за бременни жени-Пловдив, Център съвременни родители-София и порталът за родители-bg.mama.
Доц.Боряна Върбанова-от МБАЛ “Св.Анна”, организатор на клуб “Приятели на бебетата” и д-р Ружа Панчева-педиатър в ДО на МБАЛ “Св.Марина”, споделиха своите мнения по проблема и се обърнаха със съвети към младите жени, присъстващи на пресконференцията. Ниската образованост по темата, недостатъчната подкрепа в семейството и в болниците след раждането на бебето са основните причини, поради които младите майки не желаят да кърмят, каза д-р Панчева.

Статистиката сочи още, че 78 % от жените в София кърмят до 2 месечна възраст на бебето, 67 % до 4месеца и едва 14 % до 12 месечна възраст. Според нея изключително важно за бебетата е изключителното кърмене не по определен час, а когато детето стане неспокойно. Това може да се случи между 6 - 20 пъти на ден. Доц.Върбанова разясни колко полезна е кърмата за цялостното развитие на детето и за изграждане на имунната система на организма. Уникалният феномен майчина кърма няма аналог. Тя предпазва от ред заболявания, сред които всички видове инфекции, отити, синдром на внезапната смърт, астма, автоимунни заболявания, наднормено тегло, остеопороза и др., допълни още доцент Върбанова. Всички подкрепящи инициативата могат да се включат в организираното шествие, което ще тръгне от сградата на Операта на 2 август 2008 г. от 17 часа. /БЛИЦ