Прогнозите за края на седмицата вещаят арктически студ в цялата страна – между -15 и -22 градуса, както и обилни снеговалежи. Дори и хората, за които зимата е любим сезон, не се чувстват особено добре при такива условия. От МВР призоваха да не се предприемат междуградски пътувания, ако не е наложително. За съжаление обаче няма как съвсем да се барикадираме вкъщи.
Припомняме ви няколко изпитани хитрости, които ще ви помогнат да функционирате в студа:

1. Вместо ръкавици с пет пръста, изберете такива с един пръст. Ще ви бъде по-топло.

2. Когато вървите по улицата, се старайте да дишате през носа.

3. Яжте повече храни, съдържащи желязо. Хапвайте тиква, ябълки, нар, круши.

4. Носете си термос с горещо кафе или чай. Вариант е и да си вземете шише с топла вода.

5. Преди да излезете навън в студовете, не пийте алкохол и не прекалявайте със сладкото.

6. Облечете по-голям брой тънки дрехи, а не по-малък брой дебели. Влизайки в топло помещение, ще можете да съблечете дреха, вместо да се изпотите и да настинете.

7. През студените дни използвайте кремове, но не овлажняващи – те съдържат вода, от която кожата няма нужда. Най-подходящи са по-мазни кремове, които подхранват кожата и дори могат да създадат върху нея тънък слой, който да я предпази от влиянието на студа.

8. Започнете занимания със спорт – на закрито, разбира се. Така ще активизирате естествените сили на организма.

9. Нека дамите избягват големите метални обици, пръстени, гривни и колиета. Пръстенът от метал, който плътно притиска пръста, може да попречи на нормалната циркулация на кръвта и в последствие да се получи измръзване. Металните обици много бързо се охлаждат до минусови температури и могат да станат причина за измръзване на ухото. Същото се отнася и за колиетата и гривните, пише BulNews.