"Писмено предупреждение" - това е наказанието, което ще бъде наложено на служителка от Транспортна полиция заради гафа с Румен Динев-Dexter, вследствие на който разпознаването на трупа му се забави с цели 60 дни, пише в утрешния си брой в. "24 часа".
28-годишният фотограф е бил прегазен от влак до гара Костенец още в деня на изчезването си - 21 юли, но немарлив чиновник в Транспортна полиция не вкарал този случай в компютърната полицейска база на трупове с неустановена самоличност.
Заради този пропуск цели 60 денонощия родителите на Dexter и полицията се чудеха къде да го търсят, а той през цялото време е бил в моргата в София.
Генералният комисар на МВР Павлин Димитров разпореди проверка по случая. Справката, която получил след 7 дни обаче не го удовлетворила.
"Не може да има такова забавяне, да направят проверка и накрая никой да не е виновен", коментира лаконично той.
Освен Павлин Димитров и зам.-министър Румен Андреев настоявал случаят да се изясни както трябва. Втората докладна по случая предвижда служителката да бъде наказана с "писмено предупреждение", съобщи началникът на Транспортна полиция Васил Костадинов.
Той призна, че подчинената му е проявила небрежност, но я оправда с факта, че при първоначалния оглед на трупа техни колеги не били описали ръста и цвета на очите на жертвата - данни, които се попълвали при въвеждането на всеки случай в компютърната база данни.
Комисията по случая, съставена и от служители от "Човешки ресурси", е предложила също заради гафа да се направи тематична проверка на управлението на Транспортна полиция в София.
“Ще бъде проведена и среща с всички наши служители по издирването,
за да се направят изводи от този случай”, уточни Васил Костадинов.
Вина за гафа обаче имат и служителите на МВР, които търсеха изчезналия Dexter, защото факта, че млад мъж с неустановена самоличност е прегазен от влак до Костенец, е бил отбелязан в три различни бюлетина на министерството, но никой не им е обърнал внимание.
Все още не е ясно със сигурност дали Румен Динев се е самоубил. Странно е, че той е оставил пежото си в кв. Младост на място, с което няма нищо общо. Не е ясно къде е мобилният му телефон и документите за самоличност. Никой не знае и защо и как е отишъл до Костенец.
Повече факти за смъртта му ще има след втората аутопсия. Близките на Dexter са поискали тройна съдебномедицинска експертиза, която обаче все още не е готова. Първата аутопсия е показала, че Румен Динев не е бил убит и подхвърлен върху релсите - той е бил жив в момента на прегазването. Лежал е напреки пред влака и не е мърдал. Локомотивът го е разчленил на две.
Установено е, че Dexter е изпил едно питие за кураж, преди да легне на релсите. Не е ясно обаче защо шушляковият му панталон е бил смъкнат до глезените. Фотографът е легнал по очи на релсите и не е мърдал въобще според машиниста на влака. Dexter е избрал място точно до завой преди гара Костенец вероятно, за да бъде видян в последния момент.
Съмнително е също, че е носел у себе си необичайно много пари - 744 лева. Близките се надяват тройната експертиза да даде някои отговори Бащата на Румен - Димитър, не вярва, че той се е самоубил. "Никога не е давал признаци, че може да посегне на живота си. В деня на изчезването си е бил в добро настроение, влизал е два пъти във форума", казва Димитър Динев. Той и съпругата му се надяват, че МВР ще разкрие какво се е случило с Румен на фаталния 21 юли. Шефът на Транспортна полиция Васил Костадинов чете докладната по случая. /БЛИЦ