Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно - поне два-три дни, съветват лекарите. Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо. По-добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба.
По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, дори и в деня преди него. За много храни не е подходящо да престояват, а освен това може и да се замърсят. Престоялите храни могат да предизвикат отравяне. <br /> <br /> Внимавайте с консумацията на гъби и наблегнете на култивираните! При най-малко подозрение за гъбно отравяне търсете лекарска помощ. Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия. <br /> <br /> Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шамфъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок. <br /> <br /> При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки. Всеки трябва да си знае мярката и да преценява колко може да понесе.<br /> &nbsp;