Организаторите на сегашните протести са си взели урок от протестите на 2013 година – започват да правят дни на голям протест, за да го поддържат и да правят новина. Днес е тест дали този нов модел ще проработи. Позицията е на политолога Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

„Тогава (2013 г. – бел. ред.) след активния отпускарски сезон август, септември не успяха да направят протеста отново жизнен, който да привлича внимание“, припомни Ганев в предаването "Нещо повече".

Голямата щета за управляващите е нанесена през първия месец от протеста, показват данните на „Тренд“.

Новото социологическо проучване на центъра регистрира практически паритет между ГЕРБ и БСП. „Да, разбира се, ГЕРБ на фотофиниша изглежда отпред, но предвид статистическата грешка, която всяко проучване има, най-коректно е да говорим за практически паритет“, коментира Димитър Ганев.

Потвърждава се и от други агенции, че от ерозията на обществената подкрепа за ГЕРБ БСП не печели, подчерта той. „БСП не се възприема като легитимна алтернатива на това управление.“

Голяма част от досегашните симпатизанти на управляващите отиват в партията на негласуващите. Наблюдава се ръст при партии, които нямат парламентарно представителство – партията на Слави Трифонов и „Демократична България“. „Някак си избирателят пропуска БСП“, отбеляза Ганев.

Чистата аритметика на базата на сегашните данни сочи, че правителство с по-малко от три партии няма да може да бъде съставено, изтъкна той.