Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров определи като пропуск на френските спецслужби изтичането на информация за джихадист, който готвел атентат във Франция и в България

„Като че ли френските служби се поиздъниха малко, пропускайки тази информация да изтече”, отбеляза бившият шеф на разузнаването. „Случва се всеки да се издъни, но когато се издъниш, трябва да си признаеш, а не да се опитваш да замазваш и да ставаш още по-смешен”, посочи Гяуров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него са възможни са няколко варианта. „Лицето да е френски или друг гражданин и връзката му с България да е била продиктувана от съответната информация на службите, че той би могъл да премине, но това не значи все още атентат. От друга страна, възможно е лицето да е български гражданин. Тогава най-вероятно неговото име е подадено от нашите служби. Но и в двата случая ми се струва, че няма никакво основание за притеснение”, обобщи той.Поведението на полицията изглеждаше неадекватно, категоричен беше той.

„Ако в България тези хора разчитат на съдействие от страна на български граждани, това би могло да породи заплаха и опасения. Най-често обаче те просто преминават”, допълни той. Гяуров коментира и ареста във Франция, за който първоначално беше съобщено, че е на джихадист, заподозрян, че е планирал атаки в България, а впоследствие се оказа, че има грешка в името.

„Стрелецът от Нова Зеландия е бил концентриран около територията на бившата Османска империя и трябва да се изясни със 100-процентова сигурност, че у нас няма структури и лица, които да са му заостряли интереса и да са го дорадикализирали”, каза още в разговора Димо Гяуров.

„Първоначалният му интерес към Турция, ако тя е в основата към омразата към исляма, произтича от множеството австралийски жертви, дадени през Първата световна война в битката при Чанаккале”, смята той.

Според него нашите и всички останали служби в целия регион, в който е пребивавал, са длъжни да изяснят контактите му и да се проследи цялата му интернет и телефонна кореспонденция от последните години
.