Директорът на ВМЗ-Сопот Иван Иванов подаде оставка. Молбата да бъде освободен предсрочно е внесена в Борда на директорите на 10 октомври. За намеренията му е информиран и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Иванов посочи, че напускането му няма връзка със сегашните стачни действия, организирани от КТ "Подкрепа", тъй като намеренията му за това са известни от една година.

Очаква се въпросът да бъде обсъден през следващата седмица на заседанието на Съвета на директорите и той да бъде освободен от 31 декември.
По-рано днес от пресцентъра на КТ "Подкрепа" съобщиха, че във ВМЗ-Сопот е започнала подписка за ефективни стачни действия. Синдикалната организация на КТ "Подкрепа" съобщи, че социалното напрежение в предприятието е в критична фаза, а директорът на фирмата Иван Иванов отказва преговори. Синдикатът иска спешна среща с президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според синдикалистите Иванов е отнел социалните придобивки на работниците и служителите - средства за храна от 40 лева и транспортни разходи. Според тях във фирмата е започнала разпродажба на машини, които са годни и необходими за производството.

Не мога да приема такова поведение от хора, които за последните две години намалиха с 40 на сто задълженията, което в абсолютни цифри е 36 млн. лв., коментира Иванов. Той отхвърли обвиненията за съкращения, като посочи, че само тази година са назначени нови 650 служители в дружеството.

Вместо да изпълняват изключително тежката програма, което носи доходи, възможност за разплащане и за годишна извънредна работна заплата, те блокират безсмислено производството, коментира той. Иванов смята, че протестът не е насочен срещу него, защото напуска фирмата. Според него в основата е неразбиране на връзката между производството и заплатите в дружеството.

През април от дружеството съобщиха, че в новия колективен трудов договор ще бъде заложено увеличение на заплатите, както и ваучери за храна и безплатен за работниците транспорт. /БЛИЦ