Врачанското село Осен пропищя от нашествието на стадо диви свине. Животните са разселени тук от местната ловна дружинка и са пуснати на свобода сами да си намират храна.
Глиганите са изпотъпкали бостаните и нивите с царевица и слънчоглед в Осен. Стадото от две възрастни и 6 млади животни денем, и нощем се разхожда необезпокоявано из селото. Оградите не са пречка - те влизат по дворовете на хората и унищожават реколтата.
Митко Петков, село Осен: "Прасетата огазиха лука и пипера, нищо не става от тях, следобед се явиха при комшията, същата работа, после изрева Христинка отгоре – същото". Хората се опитват по всякакъв начин да ги прогонят. Едни стрелят с газови пистолети и пиратки, други с подръчни материали. От кметството казаха, че са сигнализирали за тази напаст екоинспекцията, РИОКОЗ и ловно-рибарското дружество във Враца.

Петка Илиева, кмет на с. Осен: "Досега нищо, никакви мерки, само ни пращат насам-натам, а ние страдаме".
Цветана Георгиева, с. Осен: "Прасетата като минават край нас и смърдят, сигурно носят и зарази, не е добре да ни идват до вратите".
Сега жителите на село Осен чакат да дойде 15 август, когато се открива ловният сезон. Тогава дивите свине ще бъдат отстреляни с предимство, обещали от ловното стопанство, а дотогава ще опазват реколтата както могат./БНТ