Дългът на ВМА е стопен до 14 млн. лв. Това отчете началникът на болницата ген.-майор проф. Николай Петров по време на Общо събрание на личния състав, на която присъстваха и двама вицепремиери, и премиерът. Ген. Петров даде подробна разбивка за свършеното през изминалата година и за това какво предстои във Военномедицинска академия. Регулярният отчете, че по данни на НЗОК, ВМА продължава да бъде от най-предпочитаните лечебни заведения, съобщава БГНЕС.


„Това са данни на пренасочени от друго РЗОК към ВМА пациенти – на трето място след Св. Георги и Св. Марина във Врана, които са местни мастодонти. Цялата конкуренция в София е зад нас, трябва да се гордеете с това колеги”, каза началникът пред таблото с данните.

В края на 2016 г. той отчете, че дългът е 14 300 000 лв. 

Служебният заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев каза, че презентацията е изключително впечатляваща и ги поздрави.

„Всички знаем, че здравеопазването не е в най-цветущото си състояние в момента, но очевидно е, че може и по-добре да се управляват нещата”, посочи той и отбеляза свалените дългове за около 3 години.

Като впечатляващ определи анализа и поздравления изказа и военният служебен министър, който също е и вицепремиер Стефан Янев.

„Отлични медицински резултати, които в интерес на обществото и аз ги приветствам, но тук идва моментът с обаче. Министърът на отбраната има по-друг поглед. Чудесен анализ, чудесни резултати, но това, което мен ще ме интересува като министър на отбраната, ние ще продължим с ген. Петров още другата седмица в по-друга дълбочина и по-друг ракурс”, каза той и посочи, че такива и такива анализи, които се правят във всички други структури на МО. Чудесно е, че по-принцип задълженията са намалели драстично, но да не забравяме, че голяма част от това намаление са от цесии, посочи военният министър.

Ген. Петров обясни пред журналисти, че цесията е на стойност 52 млн. лв.

„Това е дълг, който беше прехвърлен към Банката за развитие, тя разплати 85% от тази сума на фирмите и останаха да си чакат останалите 15. Естествено тези пари трябва да влязат после в банката. В края на миналата година Министерски съвет ни отпусна 20 млн. лв., които ние ги преведохме на банката за развитие”, каза началникът на ВМА ген. Николай Петров.

Той посочи, че ако трябва да сумираме останалия към банката дълг - 32 млн. лв. и 14, които остават, прави 46 млн. 

„От 114 на 46 – това малък резултат ли е ?!”, попита началникът и посочи, че там всичко е наред.