Днес празнуваме Цветница. Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се почитан както в православната, така и в католическата и протестантската църквна традиция една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“. Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до храма, където Христос изгонил събралите се в двора му търговци.

На Връбница, участвалите в Лазаруването моми, отиват на реката и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. Чието венче излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица, кръстница. Тя повежда към своята къща моминското хоро. В дома на кумицата се слага обща трапеза.
В църквите се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава консумирането на риба.
Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения. /БЛИЦ