Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани значителни валежи на 19 и 20 февруари. По данни на НИМХ - БАН в четвъртък и петък валежите ще продължат и ще бъдат значителни - за целия валежен период сумарните количества ще бъдат средно до към 30-40 л/кв. м.
Отначало в Централна и Източна България валежът ще е от дъжд, но постепенно ще премине в сняг. Само по Черноморието и в крайните югоизточни райони ще вали предимно дъжд. Ще се образува снежна покривка, средно в повечето места 15-30 см; в планинските райони и повече. В петък допълнителни усложнения в Североизточна България ще създава силният североизточен вятър.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини. Ще бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини ще предупредят пътно-поддържащите фирми и ще контролират предприемането на действия при усложнена метеорологичната обстановка.
При възникване на бедствена ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.

МИС препоръчва при силен вятър да не се остава на открито, поради опасност от падащи отломки от сгради и предмети. Ако сте извън дома си, потърсете сигурен подслон. По време на път спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи и дървета. /БЛИЦ