До края на октомври ще е ясно какво сме изпълнили от екшън плана и дали на България ще бъде върната акредитацията на изпълнителна агенция ФАР. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

Гагаузов допълни, че всичко, което е набелязано в екшън плана, са изпълнени или е пред изпълнение. „Нашата цел е да подобрим работата на агенцията като цяло”, каза строителният министър. Ако акредитацията бъде възстановена, ще продължи работата по нови проекти.

Днес в МРРБ е Ден на отворените врати. От началото на 2008 г. управляващият орган на ОП „Регионално развитие” (ОПРР) 2007-2013 г. е провел оценка на над 210 проектни предложения получени по трите схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с основни бенефициенти общините и неправителствените организации. Има 201 проектни предложения за общинска, образователна, социална и културна инфраструктура в градските ареали, 73 – за общинска пътна инфраструктура и 156 – за образователна инфраструктура в малките общини. Подписани са първите договори по 3 схеми, насочени към общините. По схемата за образователна, социална и културна инфраструктура в градските ареали са сключени 15 договора, по които е предоставена безвъзмездна помощ на обща стойност 63 601 873 лв. По схемата за общинска пътна инфраструктура са подписани 28 договора, помощта е в размер на 125 272 850 лв. По схемата за образователна инфраструктура в малките общини са сключени 46 договора. По схемата за предотвратяване и ограничаване на рисковете и щети от пожари е сключено рамково споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 690 810 лв. По схемата за техническа помощ са издадени 11 заповеди за предоставяне на 14 723 840 лв. Общо парите по ОПРР са около 6,5 млрд. евро. 
Десислава Вангелова/БЛИЦ