В 1 часа 59 минути и 59 секунди тази нощ ще трябва да изчакаме една секунда време, преди да продължим напред. Така се синхронизират астрономическата и атомната скала на времето. Всички часовници, инсталирани в мобилните телефони и компютрите, автоматично ще удължат 2008 година.
В Гринуич корекцията ще се извърши в 23 часа 59 минути и 59 секунди. Така наречената високосна секунда или секунда за координация ще бъде добавена към обикновеното време поради неравномерното въртене на планетата. Решението за “удължаването” на годината е прието на международна конференция на хронометристите. Внасянето на необходимите поправки в календара стана възможно след изобретяването през 1949 г. на атомния часовник, който и до днес е най-точният сред всички съществуващи видове хронометри.
У нас добавянето на секундата автоматично ще се отрази на трите цезиеви часовника, които се намират в Института по метрология. Те възпроизвеждат дефиницията за секундата.
Така ще изпратим най-дългата година от новия век. 2008-а, освен 365-те дни, имаше още един повече, защото е високосна, а сега и плюс една секунда.
Първите корекции на стандартното време са направени през 1972 г. Оттогава допълнителна секунда може да се добавя към годината в края на денонощието или на 31 декември, или на 30 юни. За последен път секунда беше добавена на 31 декември 2005 г. Въртенето на Земята с времето се забавя, което може да стане причина за по-честото въвеждане на секунда за координация в календара. /БЛИЦ