За по-малко от 4 години в касата на уж независимата телевизия "BTV медия груп" са се вляли 8 милиона лева по скандален договор с държавно предприятие "Български спортен тотализатор" за закупуване на програмно време и излъчване на предаване "Спорт тото". Разследване на БЛИЦ установи, че въпросният договор е сключен през септември 2016 година, но без търг.


Проверката на медията ни разкрива, че за подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените поръчки даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП.

От предмета на въпросния договор става ясно и други притеснителни обстоятелства, а именно, че не БСТ диктува условията на договора, а "BTV медия груп". Доказателство за това е, че член 1. (11). поставя държавното предприятие в зависимост от телевизията за години напред. Това е скрепено с изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на BTV - "Нова броудкастинг груп" за цели 6 месеца.

РЕКОРДНИ ЦЕНИ ЗА РЕКЛАМА

Огромно впечатление в сключения през есента на 2016 година договор прави космическата цена за реклама. През първата година сумата е 825 000 лева, а през втората 1 200 000 лева. Наред с това тотализаторът се задължава да плаща 4.8% за постъпленията си над 1 800 000 лева до 2 700 000 лева седмично и цели 6% за постъпленията си над 2 700 001 лева.

И така по непрозрачен начин без да е спазено конкурентното начало договорът започва да излива щедри парични потоци към BTV, вместо да подпомага изпадналите във финансов колапс спортни федерации.

ПОЯВАТА НА ФЛОРИАН СКАЛА


Девет месеца по-късно след идването на новия главен изпълнителен директор на "BTV медия груп" Флориан Скала се оказва, че по средата на изпълнението на скандалния договор с БСТ, телевизията иска и получава още по-изгодни условия, но без да е налице необходимата солидна обосновка.

С Анекс 1 ненадейно на BTV се дават по-апетитни условия, така че нейният приход да скочи с над 10%. Например - при приход от 2 700 000 лева на БСТ по първоначалния договор телевизията трябва да получи седмично по 43 000 лева от променливата компонента. С Анекс 1, подписан от Флориан Скала BTV вече получава по 48 000 лева на седмица от променливата компонента.

Но и това явно не е достатъчно на медийната ламя. Освен по-изгодни условия, Скала настоява и получава корекции и на плащанията със задна дата за периода март - юни 2017 година. 

Следва и втори анекс към основния договор със скандалното допълнение, че Българският спортен тотализатор не може да се възползва от клаузата за непредвидени обстоятелства и да претендира за вреди.

Нахалството продължава със сключения вероятно под натиск Анекс 3. С допълнителното споразумение БСТ оттегля предизвестие за прекратяване на договора поради неизпълнение от страна на "BTV медия груп". Паралелно с това тотализаторът дава съгласието си частната телевизия да излъчва и други хазартни игри, което е изрично забранено в първоначалния вариант на договора. Познайте за кои игри става въпрос? Естествено за игрите на Васил Божков. 

Този факт идва на фона на разкритието на БЛИЦ за топлата връзка между Васил Божков и Флориан Скала. Нашата медия разполага с информация за техни срещи и последвали посещения в кабинета на партиен лидер във връзка с обсъжданите по-късно промени в Закона за хазарта. В свое интервю, Цветомир Найденов разкри, че Божков е водил Скала в тузарския курорт Куршевел.

Но да се върнем към договора на BTV с тотото.


По нататък идват и следващите неизгодни действия на БСТ, които обаче са изцяло в полза на BTV.

В чл. 3 (1) ясно е посочено, че след изтичане на 2-годишния период ДОГОВОРЪТ СЕ ПРЕКРАТЯВА!

Но това явно не се явява като пречка за БСТ и BTV да нарушат и тази клауза. С анекси 4, 5, 6 и 7 набързо и против всякакви правила за откритост (за каквато постоянно тръби "телевизията на всички гледни точки") двете страни удължават договора с цели 3 години и 3 месеца до декември 2021 г.

На всичкото отгоре тотализаторът се задължава да плаща и по-високи проценти на "BTV медия груп" през удължения период на договора. През първата година завишения процент по променливата компонента скача от 4.8 на 6%, през втората от 6 на 8, а през третата от 8 на 11%.

Договорът между БСТ и BTV на практика превръща в заложник българския спорт чак до изтичането му през 2021 година.

Питаме, ще бъде ли прекратен този престъпен договор незабавно и ще бъдат ли пренасочени парите към Българската национална телевизия?

Ще бъде ли потърсена отговорност на BTV и Българския спортен тотализатор за изтичането на повече от 8 000 000 лева публични средства?

Само за сведение на "независимите и обективни" журналисти в уж независимата и обективна BTV, средствата по въпросния договор с тотализатора съставляват 1/3 от разходите на медията за заплатите им. Или поне така показват числата в официалните отчети на "BTV медия груп". Може би това е причината да си затворят очите за 21 милиона, с които фирмите на Васил Божков са се облагодетелствали по силата на включването на игрите му в програмата на BTV по силата на сключения договор с тотализатора. Има данни в оперативните служи, че той се е опитал да държи под контрол информационния масив Българския спортен тотализатор.

Ние ще продължим да търсим отговорите, но наред с това възникват и други сериозни въпроси:

- Ще зададат ли "независимите и обективни" журналисти от BTV въпроси на техните началници за връзките им с обвиняеми лица?

- Медиите на подсъдимите издатели Иво Прокопиев, Огнян Донев и техния приятел Сашо Дончев ще станат ли най-накрая обективни и ще отразят ли скандалния договор между BTV и тотализатора? 

- Неправителствените организации, които шумно се експонират като борци срещу корупцията начело с Антикорупционният фонд, ще забележат ли грандиозния скандал и ще разследват ли приходите на BTV или за пореден път ще замълчат, доказвайки лоялността си към задкулисната телевизия, която щедро им предоставя ефира си?

От отговорите на тези въпроси завили дали горепосочените медии ще се разделят със зависимостите си или заради тях българската журналистика ще продължи да пропада и след 111-тото място в класацията за свобода на словото!

И докато въпросната класация е лъжлива и манипулативна, то подобни скандали с участието на bTV и други подобни договори за реклама, сключвани от "Дневник" и "Капитал", могат да поставят страната ни в истински негативна класация. Основната заслуга за това ще бъде на хора като Прокопиев, майката на фалшивите новини Стоянка Георгиева и бащицата им Иван Костов.

БЛИЦ ще продължи да търси истината!

ЕКИП НА БЛИЦ!

 


Сключеният през 2016 година договор между "BTV медия груп" и БСТ превръща в заложник българския спорт чак до 2021 година! Под документите се е подписал и Флориан Скала, главен изпълнителен директор на BTV.