Попълнете търсена ключова дума или фраза

Домашната лютеница е опасна

https://blitz.bg/obshtestvo/domashnata-lyutenitsa-e-opasna_news136189.html Blitz.bg

Съдържала олово повече от допустимото

София, България 11 Апр. 2012, 19:10 1457 прочита 0 коментара
Лютеницата, приготвяна в калайдисани съдове, които масово се употребяват в домашни условия, е опасна за здравето, защото в нея се съдържа стократно повече олово от допустимото.
Това са установили лабораторни изследвания на учените от Катедрата по аналитична и компютърна химия към Пловдивския университет, съобщава БНР.<br /> <br /> В катедрата са изследвани 104 вида храни от диетата на деца от Куклен във връзка с влиянието на Комбината за цветни метали, който се намира в района. Не са установени отклонения в пробите, освен при домашната лютеница. Това твърди доц. Веселин Кметов, който е ръководител на катедрата. <br /> <br /> &ldquo;И като казвам високо съдържание, става дума за 200-380 пъти над нормалното. Открихме източника. Това са тези калайдисани съдове, в които масово се варят лютеници. Внимавайте! Всички тези съдове са много опасни, защото не са калайдисани с калай, а много често са с припой, а там има много олово и цялата храна, приготвена с тези съдове, е силно токсична&rdquo;, подчерта ученият.<br /> <br /> В Пловдивския университет беше открита обновена химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Средствата са осигурени по проект, финансиран от Европейския съюз. Апаратурата на стойност близо 2 милиона лева е важна за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни, биологични обекти и обекти на околната среда.<br /> <br />

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам