Прикрити зад фондация с невинното име "Благотворителни проекти", ислямски фундаменталисти насаждали омраза на религиозна основа няколко години в Бургас. Ислямската секта, която действала методично сред ромското население в кварталите "Победа" и "Меден рудник", била разкрита случайно, в хода на наказателно дело в Бургаски окръжен съд, предаде кореспондентът на БЛИЦ в морския град.
По време на процес от миналата година за проповядване на етническа нетърпимост към християните станало ясно, че обвиняемите били финансирани от фондацията. Делото срещу нея е образувано през януари т.г. и е по искане на окръжната  прокуратура в Бургас.
На 12 септември окръжният съд излезе с решение да заличи от съдебните регистри "Благотворителни проекти". Един от мотивите на магистратите е, че фирмата на практика била структура на ливанското сунитско ислямистко движение "Ал Хабаш", което стана популярно по време на гражданската война в Ливан през 80-те години.
Освен това съдът прие, че извършваната от лидерите на асоциацията дейност е против сигурността на Република България, изразяваща се в опити за нарушаване на религиозния и етнически мир в страната.
"Благотворителни проекти" е регистрирана в Бургас през 2003 година. Според справка в "Дакси", седалището на фондацията е в бургаския ж.к. "Зорница", блок 10, ет.10.
На този адрес обаче от 1996 г. живее семейството на бившия общински съветник и собственик на първата в града частна поликлиника Зиад Ел Масри.
"Давате ли си сметка в какъв филм ме вкарвате? Откакто съм излязъл от затвора миналата година, не искам за мен да се пише нито добро, нито лошо. Изолирал съм се от всички, с изключение на семейството, работя до 16.00 часа, след което се прибирам вкъщи. Нямам публични изяви, скъсал съм окончателно с политиката, единственото, което искам, е спокойствие. И да си стабилизирам разклатеното здраве от тежките емоционални трусове, които преживах през последните години. Платих достатъчно за митническата афера, в която бях забъркан и натопен преди 12 години ", бе спонтанната реакция на ливанеца Ел Масри, след като разбра, че домът му е бил ползван от ислямистите на "Ал Хабаш".
Преди повече от 5 г. негов състудент, също родом от Ливан, го запознал с друг техен сънародник, който си търсил квартира в Бургас. "Предложих му апартамента в "Зорница", който е на името на жена ми и в който вече не живеехме. Този човек ми предплати наем за 3 месеца, след което повече никога не го видях", разказва Ел Масри.
Мистериозният мъж се казва Мохамед Ахмед Шехими, има постоянен адрес в Пловдив. “Правихме няколко опита да го призовем на делото, пратихме му призовки на адреса на фондацията в Бургас, както и на този в Пловдив. Той обаче така и не се яви”, каза наблюдаващият прокурор Станимир Христов.
Съседи на Ел Масри в "Зорница" потвърдиха думите му. В апартамента на 10-ия етаж поне от 4 г. никой не живее, твърди жена от жилището точно срещу неговото. Хората виждали там да влизат бизнесмена или близките му, но много рядко. Не си спомнят да са засичали там непознати мъже.
Марина Шоварова, БЛИЦ