Седмица преди публикуването на доклада на Европейската комисия за борбата с корупцията в България, доверието на българите към правителството, полицията, армията и правосъдието силно намалява. Това сочи изследване на Евробарометър, цитирано от АФП.
Инфлацията, която през юни достигна 14,7 на сто и е най-високата от десет години, е най-голяма тревога за 51 на сто от българите. Веднага след нея се нарежда престъпността. Изследването на Евробарометър е извършено с участието на 1000 българи между 25 март и 7 април. За 36 на сто от участниците най-голяма тревога буди престъпността, в сравнение с 22 на сто през октомври 2007 г. Според Евробарометър растящият брой хора, които се тревожат от престъпността, се дължи на неотдавнашните разкрития за връзки между най-високите етажи на властта с престъпните среди, посочва АФП. Скандалът, избухнал в началото на 2008 г. в министерството на вътрешните работи и предизвикал оставката на Румен Петков, стана причина за рязко спадане на доверието на българите в правителството им за първи път след влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. 73 на сто от участниците в анкетата на Евробарометър отговарят, че нямат доверие в политическите ръководители, в сравнение с 66 на сто през октомври. Същото изследване сочи ниски равнища на доверие на българите в съдебната система, полицията и армията. Едва 13 на сто имат доверие в правосъдието, 25 на сто - в полицията и 42 процента - в армията. Тези показатели на доверие към трите сектора са най-ниски в целия Европейски съюз.
Неспособността на българските власти да обуздаят корупцията и да пратят мафиотските шефове в затвора отдавна тревожи Европейската комисия, посочва АФП. Българските власти понесоха остри критики и заради реакцията им след експлозиите в началото на юли в склад за боеприпаси в периферията на столицата, при които за щастие нямаше жертви. Но жителите на покрайнините изпаднаха в паника, а медиите разобличиха неспособността на армията да информира бързо за причините за взривовете. Българската полиция бе силно критикувана за реакциите й към отвличането на ръководител на български футболен клуб и съпругата му, добавя АФП. /БЛИЦ