Бездомно семейство от Пловдив си търси нов подслон. Валя Мутафова и Николай Николов, които преди живееха в стара будка за билети пред стадион "Пловдив", ще останат отново на улицата. Те са прекарали зимата в болница „Св. Мина“, където 68-годишният Николай е претърпял операция и му е ампутиран кракът. В петък обаче трябва да напуснат здравното заведение, съобщава "Марица".

Двамата живеят на улицата от 13 години. Преди са обитавали общинско жилище към ОП „Жилфонд“, но пожар унищожил апартамента. Така стигнали до билетната каса на бул. "Копривщица". Обаче кракът на Николай измръзнал през зимата. От „Социално подпомагане“ ги настанили в в бившата Първа градска, където изкарали студените месеци. Двамата несретници вчера дойдоха в редакцията на „Марица“ с молба за помощ. 

След напускането на болницата Валя и Николай може да бъдат разделени. Той ще бъде приет в Дом за възрастни хора с физически увреждания „Хаджи Гьока Павлов“ на бул. „Цариградско шосе“, тъй като не може да се придвижва сам. Валя обаче трябва да отиде в приюта за бездомни лица на улица „Радко Димитриев” в квартал Каменица. 

Николай не може да се грижи сам за себе си, безпокои се 53-годишната Валя. Аз му помагам с всичко - сменям превръзките на крака му, помагам му със смяната и на пелените, както и с всичко останало. Ние сме си двамата и искаме да си останем заедно, споделя през сълзи жената. 

Валя твърди, че се страхува да влезе в дома на „Радко Димитриев“. „В този приют е страшно, там живеят и лоши хора. Стават побои и кражби. Не искам да ходя там, искам да си живеем с Николай“, разказва Валя.

И двамата имат ТЕЛК. Николай е с 75% инвалидност, а спътницата му с 80%. Показаха и пълномощно, според което Валя има право да представлява Николай пред всички институции. Но важното за тях е да останат заедно, защото имат нужда един от друг. Въпреки трудностите и живота на улицата двамата са запазили човечността у себе си. И надеждата, че ще продължат да бъдат заедно, ако трябва и на улицата.