“До този момент никой официално не ми е съобщил, че съм уволнен. Научавам го от медиите. След като решението е взето от Министерски съвет, редно беше някой да ми каже. По Закона за ДАНС аз съм с мандат". Това заявява Иван Драшков, потърсен да коментира своето освобождаването като зам.-председател на агенцията, пише в утрешния си брой в. “Труд”.
“Редно беше някой да ми каже какви са мотивите и основанията за това решение. Ако ми предложат това да стане по взаимно съгласие, аз категорично ще откажа. За това, че някои паднаха на дъното, се прави опит вината да бъде прехвърлена на други”, коментира още Драшков.
В средите на БСП се заговори, че бившият вътрешен министър и настоящ соцдепутат Румен Петков, вбесен от махането на Драшков, се готви да поиска оставката на шефа на ДАНС Петко Сертов.
"Няма да иска само оставката на Сертов, но и на Станишев. И искането ще бъде дълбоко мотивирано", посочва социалист от ръководството на партията, цитиран от изданието.
Близки до Румен Петков обаче смятат, че дори и да се е решил на тази отчаяна стъпка, като примерен социалист, той първо ще уведоми Изпълнителното бюро на БСП, което ще заседава във вторник.
Бившият вътрешен министър вече е обявил по думите на свои съратници, че хората около Сергей Станишев са прекалили в стремежа си да се разпореждат в държавата както икономически, така и политически. Повечето членове на кабинета били изненадани, когато премиерът Сергей Станишев внесъл за обсъждане секретна точка - освобождаването на Иван Драшков. Тъй като решението е взето на закрито заседание и самото обсъждане е класифицирана информация, присъствалите потвърждаваха с половин уста новината. "Мога само да кажа, че не си е подал оставката сам", заяви член на кабинета. Друг министър сподели, че мнението на членовете на кабинета въобще не било искано, а премиерът просто ги е уведомил, че Драшков си отива.  /БЛИЦ