За мен последният човек, който има интерес от смъртта на Ахмед Емин, е Ахмед Доган и последната политическа сила, която има интерес е ДПС. Това заявява в коментар за трагедията с Ахмед Емин пред "24 часа" журналистката Велислава Дърева.
Следователно някой друг има интерес. И не просто интерес, а скрити стратегически цели, коментира Дърева. Те могат да бъдат постигнати в атмосфера на неспирна ченгеджийница и непрекъснати атаки срещу ДАНС, защото очевидно някой е силно заинтересован ДАНС да не работи, заявява още Дърева.
Как изглеждат целите? Да дерайлира ДПС от политическия живот. Като не могат да елиминират ДПС по демократичен път, очевидно някой търси други решения. Следващата цел е опозоряването на самия Ахмед Доган и лишаването му от харизмата на значима политическа фигура. Другата цел е тържество на политиката в стил "анти-ДПС" и "ДПС -проклятието на България". И тържество на тази латентна ксенофобия, която тече от анонимните сайтове, смята Дърева.
Подобен тип мислене веднага поражда следващата цел - възкресение политиката "противо турци да стоим насреща". Резултат от всичко това ще е разделение на нацията.
Другата цел, естествено, е удар по сегашното управление, което се намира в своята последна година. Целта се нарича предсрочни избори, които очевидно не могат да бъдат предизвикани по демократичен път.
И последната стратегическа цел, най-важната, е цялостно преформулиране на политическия и обществения живот в България. Деконструкция на сегашния политически модел, замяна с друг, който няма ясни очертания, но очевидно предвижда появата на нови политически сили. Затова ДПС е заинтересувано да иска цялата истина и по-бързо. Защото със смъртта на Емин ще продължава да бъде злоупотребявана с политически цели, които надхвърлят това, което се е случило там, на "Беловодски път" до турската баня, коментира още Дърева. /БЛИЦ