Калоян Манев, който след тежка катастрофа на 31 януари миналата година уби своя приятел Милко Милков, влиза в затвора за 3 години и 8 месеца. Присъдата беше увеличена от Бургаския апелативен съд. Младият мъж седнал зад волана на БМВ-то след употреба на смъртоносния коктейл от канабис и метамфетамин. Надрусаният шофьор забил с висока скорост немското возило в стълб до първия светофар на бул. "Захари Стоянов" в ж. к. "Меден рудник".
Подсъдимият и близките на загиналия мъж са обжалвали постановената 3-годишна ефективна присъда на Окръжен съд-Бургас. На първа инстанция делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Според въззивния съд исканията на частните обвинители и техния повереник за увеличение размера наказанието са частично основателни, а искането на подсъдимия и защитника му за отлагане изпълнението на наказанието лишаване от свобода – за неоснователно.

Становището на втората инстанция е, че става въпрос за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Водачът е употребил наркотици, драстично е нарушил ЗДП – шофирал е с двойно по-висока от допустимата скорост, при тежка пътна обстановка, в тъмната част на деня, в населено място на булевард, представляващ представляващ важна пътна артерия, вследствие на високата скорост и създалият се аквапланинг, станалият неуправляем лек автомобил осъществил три отделни, последователни удара с различни свои части в крайпътни съоръжения. Настъпилият вредоносен резултат - смърт на един млад човек, лека телесна повреда на друго лице, тотално унищожение на лекия автомобил, собственост на трето лице.

Съдебният състав е приел, че подсъдимият е личност с относително висока степен на обществена опасност и с трайно установяваща се склонност към пренебрегване на правилата в обществото. Той е два пъти санкциониран за нарушения на пътя преди ПТП-то и има присъда за грабеж. Поради това въззивната инстанция е преценила, че за извършеното престъпление следва да се определи по-високо по размер  наказание лишаване от свобода.

Съдът е определил първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип. Манев е лишен от правото да управлява МПС за срок от четири години, считано от влизане на присъдата в сила.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

Източник: Флагман бг