Болницата за лечение на белодробни заболявания в Пловдив е на път да остане без ток заради дълг от 7000 лева към енергийната компания EVN, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Авариен екип на дружеството тази сутрин е направил опит да прекъсне електрозахранването на здравното заведение, но медицинският персонал не го е допуснал до трафопоста. Започнали са преговори за разсрочено плащане на задължението, но към момента няма резултат от разговорите, научи БЛИЦ. За да стане това, болницата трябва да плати 30% от задължението. Здравното заведение е регистрирано като търговско дружество и община Пловдив може да даде необходимата сума единствено чрез заем, но той трябва да се гласува от Общинския съвет. Тази болница е единственото здравно заведение в Южна България, специализирано в лечението на заболявания на белите дробове, и приема пациенти от шест области – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.
Междувременно стана ясно, че EVN прави разчети за по-високи цени на тока за битови потребители от 1 юли т.г. Окончателните цифри не са готови, но в цената ще се включат реалните и прогнозните разходи на дружеството за регулаторния период от 1 юли 2009 до юли 2010 г., както и инфлацията. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на февруари. Димана Тодорова, БЛИЦ