Дрянововската пещера “Бачо Киро” ще работи и през зимата, съобщи историкът Димитър Димитров, един от уредниците на известната туристическа атракция, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ във Велико Търново.
Пещерата работи през цялата година без почивен ден. От началото на ноември до април следващата година пещерата ще работи със зимно работно време от 10 до 16 часа , без почивен ден. “Интересът на туристите към пещерата “Бачо Киро” тази година е изключителен”, каза историкът. Само през летния сезон са я посетили  туристи от цял свят, като за това е допринесло допълнителното облагородяване на района около пещерата. Димитър Димитров посочи, че в България има 5350 пещери, около 2200 от тях са проучвани, другите не са изследвани напълно.
Всяка пещера има свой облик и очарование, като “Бачо Киро” предлага на туристите къс и дълъг маршрут, като и двата са атрактивни. Естествената природна забележителност край Дряново е на 12-то място по дължина, а водната пещера “Андъка”, която е в близост до пещерата “Бачо Киро”, е на шесто място по дължина. Особено внимание трябва да бъде обърнато на осветлението на пещерите у нас, призова Димитър Димитров.
Уредникът на пещера “Бачо Киро” посочи, че се предвижда проектиране на ново осветление за пещерата. В региона на Дряново тепърва ще се проучват пещерите, тъй като пещерната мрежа е над 10 километра. Пещера “Бачо Киро” се стопанисва от дружество “Бачо Киро” още от 1937-ма година, като тя е и първата електрифицирана пещера в България. /Радослав Руменов,  БЛИЦ