Два трагични случая отново повдигнаха много въпроси за ролята на социалните служби и местните власти в защитата на уязвимите хора. В Куклен цяло семейство загина от студ и мизерия, а в Хасково дете на две години почина от недохранване на път за болницата.

Телата на 81-годишната Величка, синът й Христо и дъщерята Ангелина са открити снощи в дома им в Куклен. Майката е трудноподвижна, а синът и дъщерята имали психични проблеми, съобщава bTV.

Хората са потресени и обвиняват социалните служби, че са ги оставили на произвола на съдбата.

От общината заявиха, че преди 6 месеца подали сигнал до социалните служби семейството да бъде настанено в дом. Социалните обаче обясняват, че тримата категорично отказали. Те твърдят, че откакто осигурили храна и дърва, животът на починалите се подобрил.На входната врата все още стои закачена торба с храна, която са получавали от социалната трапезария. След като два дни не я взели, местният районен инспектор отишъл до провери как са.

Същевременно прокурататурата в Хасково разследва смъртта на двугодишно дете, което издъхнало на прага на болницата.

Лекарите обвиняват родителите, че не са се грижили добре за момченцето и късно са ги потърсили. Семейството обаче твърди, че синът им е бил добре обгрижван, а за състоянието му търсят грешка в лечението му до момента.

За съществуването на проблема социалните разбраха днес. Те посетиха дома на семейството и констатираха, че детето е живяло при добри битови условия, а родителите са полагали достатъчно грижи.


.