Двама души бяха задържани след сблъсък между протестиращи фермери и полиция край граничния пропускателен пункт Оряхово. Повече от 300 млекопроизводители протестираха днес на граничните пунктове на Дунав мост, при Оряхово и при ферибота Видин-Калафат с искания за прекратяване на вноса на млечни и месни суровини или ивеличаване на вносните мита и за изкупни цени на млякото, които да са защитени.
В 12 часа недоволните фермери затвориха едното платно на моста, като не допускаха влизащите в страната ТИР-ове.

Протестът беше организиран от Националната асоциация на млекопроизводителите. Сред исканията на млекопроизводителите са още - изплащане на субсидии за мляко от 1 януари 2009 г, които да са не по-малко от 200 лева за тон краве мляко и 250 лева за тон овче или биволско мляко; изплащане на субсидиите за земи; предприемане на спешни мерки за преодоляване на създалата се ситуация, при която преработвателите отказват да изкупуват суровото мляко; да се наложи изкупна цена, която да бъде защитена.

На мястото пристигна земеделският министър Валери Цветанов. Според него конфликтът между производители и преработватели е от няколко години, но сега е ескалирал.  Той призова проблемите да се решават в открит диалог, а не чрез преграждане на пътища.

Към 16 часа протестът приключи в зоните и пред трите гранични пункта – Дунав мост, Ферибот Оряхово и Ферибот Видин. /БЛИЦ