Попълнете търсена ключова дума или фраза

Дядо Колю от село Ябълково чукна 100

https://blitz.bg//dyado-kolyu-ot-selo-yablkovo-chukna-100_news184062.html Blitz.bg

Да бъдем хора и да си помагаме, каза столетникът

Хасково, България 23 Февр. 2013, 09:20 1885 прочита 0 коментара
В димитровградското село Ябълково вчера беше празник. Хора с дарове и букети отиваха в селския ресторант за да поздравят единствения столетник в селото дядо Колю Стоилов. Тук беше и цялата рода на юбиляря – деца, внуци, правнуци дори и 5-годишната му пра-правнучка Габриела.
От Димитровград пристигна и кметът Иво Димов, който подари на столетника икона на Света Дева Мария. На богатата трапеза, подредена в ресторанта, седнаха много хора, дошли да почетат своя роднина и съселянин. Развълнуван до сълзи дядо Колю разряза голямата торта и посъветва гостите си да се почитат един друг, да не се мразят, че омразата убива човека. До късно снощи продължи празника на столетника, който се превърна в празник не само на Ябълково, а и на близките села.<br /> <br /> Дядо Колю е един от най-уважаваните хора в селото. Бил веселяк и работар, свирел на кларнет и така омайвал момите. Но накрая си избрал мома другоселка от близкото село Великан, събрали се през 1935 година, и двамата заедно в труд и разбирателство отгледали децата, та дори и внуците си.<br /> <br /> Днес столетникът твърди, че дълголетието се дължи на това, че много често яде риба и пие по сто грама ментовка. До преди 15-години поработвал като майстор-зидар, но вече не може. За сметка на това пък има силен дух и отдавна е казал, че скоро няма да се предаде на онази с косата. <br /> <br /> От сутрин до вечер чете книги и в читалищната библиотека вече почти не остана непрочетена от него книга.<br /> Всъщност село Ябълково се слави с най-многото си столетници през годините. Навремето имало един дядо Ангел, който живял до 106 години и малко преди са отиде от този свят започнали да му никнат нови зъби. Дядо Георги пък живял да 107 години. Но по онова време, разказват днес ябълковци, хората живееха здравословно. Не ядяха салами и развалени меса, не се тъпчеха със сладкиши и шоколади. <br /> <br /> Отиваха на нивата и обядваха с&hellip;попови прасета. Така в този край наричат главата пресен лук, нарязана, смачкана посолена и оставена да постои няколко часа на слънцето. Днешните медицински светила твърдят, че тези попови прасета поддържат обмяната на веществата в норма и забавят износването на организма и стареенето.<br /> <strong><br /> Тодорка НИКОЛОВА, БЛИЦ</strong><br /> <br /> <br />

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам