Русенският митрополит Неофит ще води заседанията на Св. Синод в отсъствието на патриарх Максим, съобщи православният сайт Двери.бг. Досега това правеше Сливенският владика Йоаникий. На заседанието на синода вчера Врачанският митрополит Калиник предложил смяната, без да се обяснява защо. Патриарх Максим потвърдил, че това е волята му.
Митрополит Неофит дипломатично обяснил пред столичен вестник, че Сливенският митрополит Йоаникий посрещнал с облекчение рокадата - отдавна я искал.
Още днес на откриването на двудневния минисъбор на православните църкви дядо Неофит влезе в ролята си, като пое ръководството на заседанията. Синодалните старци заедно с митрополити от всички православни църкви и експерти по международно право ще търсят изход от проблема, създаден, след като разколниците осъдиха държавата в Страсбург. Отцепници не са поканени.
На 22 януари 2009 г. т. нар. алтернативен синод на Инокентий осъди държавата за нарушаване на правото им на религиозна свобода. Разколниците стигнаха до Страсбург, след като на 21 юли 2004 г. с прокурорско постановление бяха изведени с полиция от храмовете, в които служеха. Вчера при правосъдната министърка Миглена Тачева беше вторият разговор с тях за постигане на споразумение - срокът изтича на 22 април. Разколниците искат да бъдат върнати в храмовете така, както са били изгонени, тоест да бъде отменено прокурорското постановление. Но според новия съдебен закон прокуратурата вече няма думата за самоуправства. Позицията на държавата е, че за връщането трябва да се разберат с хората на Максим. А тя е готова да ги обезщети за “безработните” години от 2004-та насам. Разколниците не са дали в Синода списък с духовниците и църквите, в които да бъдат върнати. А срокът изтекъл вчера.
/БЛИЦ