Мъж от Царево днес празнува своя 107-и рожден ден. На всеки Никулден дядо Тодор си пожелава единствено здраве. Столетникът пази уникални спомени за две войни, монархия и няколко тежки епидемии, преминали през България.

На прага на 108-ата година дядо Тодор е в пълна изолация заради пандемията и страха на близките му, които искат да го опазят здрав. Тодор Карагогов е роден на 6 декември 1913 г. в Бунар Хисар днешна Турция, в семейството на бежанци. Споделя ни, че чува тежко, но е здрав.

„Не мога да слушам и не мога да гледам. Иначе съм добре”, казва той.

Дядо Тодор е преживял епидемията от испански грип, помни разкази от предците си за смъртоносните болести, които не подминали България - чума, холера и едра шарка. Знае за пандемията от COVID-19.

„Преди много години, на млади години, прекарах пневмония. Бях 32 дни в болница. Не помня коя година беше”, разказва той.

107-годишният Тодор Карагочев отдавна е вдовец. Споделя ни, че е живял скромно и щастливо, имал пет деца и много внуци и правнуци. „Засега се справя добре, обслужва се сам, което е похвално за неговата възраст”, казва Александър Карагогов.

Дядо Тодор споделя, че отдавна е загубил връсниците си и любимата си. Вярва, че е орисан с дълголетие, но не отрича, че старостта е трудна.

Въпреки че цели 102 години живее край морето, дядо Тодор не е бил рибар. Занимавал се е само с овцевъдство и обича Странджа. С усмивка си спомня обаче 1929 година, когато морето замръзва невиждано. Рецептата му за дълголетие пък е простичка.

„Цигари - не! Взимаш ли цигари, не те искам. Ракийка сръбвам. Ама не се напивам! Пийвам си ракийка като рецепта!”, казва той.

Въпреки че с годините е загубил силите си, старецът вярва че му е писано още да живее. А подредените дърва за печката, които сам е наредил пред вратата, казва че ще останат и за следващата зима.