Пенсионери от Съединение, Правище и Стрелча поискаха да бъдат компенсирани за плащания в годините назад ергенски данък. Близо 100 души се включиха в подписката, която ще бъде изпратена в подкрепа на независимия народен представител Велизар Енчев. Той поиска промени в Кодекса за социално осигуряване и настоя пенсионери, плащали ергенски данък, да получават добавка 1,1 процента от месечната си пенсия. Пресметнато грубо -  на всеки 100 лв., това прави около един лев. 
Събирането на подписи в Съединение продължава. Всеки, който желае, може да удари парафа в списъка, който се пази в Клуба на пенсионера в града, съобщава Марица.

Ергенският данък е въведен с Указ 1951 г. и е отменен на 1 юли 1990 г. Плащал се е в продължение на близо 39 години и в зависимост от възрастта е бил в границите на 5 до 15 процента от брутното месечно възнаграждение на жените до 45 г. и на мъжете до 50 г.  Данъкът се е внасял в държавния бюджет, също както осигурителните вноски на гражданите.  

Повечето от хората от третата възраст смятат, че ергенският данък е бил дискриминация и икономическа репресия спрямо тях на младини.