Роден като Крейг Кенет Брудерлин на 18 юли 1940 г. в Лос Анджелис, Калифорния, официално променя името си на 20-годишна възраст. Познаваме го с неговата усмивка. Джеймс Бролин спечели наградата “Еми” за поддържаща роля като младия д-р Стивън Кили срещу лекаря ветеран на Робърт Йънг в “Marcus Welby, MD” през 1970 г. Но от 1998 г. той е известен с различна роля: като съпруг на легендарната певица, актриса, режисьор, продуцент и композитор Барбра Стрейзанд. През 2009 г. той каза пред “Таймс”, че се съветва със Стрейзанд, третата си съпруга, при вземането на решение за даден проект: “Винаги се питам: “Ще се гордее ли Барбра?”.
Бролин никога не е трябвало да се бори, за да получи големия си шанс да стане актьор; на 18 го спрели на улицата и го попитали дали би искал да се снима в реклама. “Попитах - ще трябва ли да говоря?”.

И те казаха не, просто искаме да карате камион “Додж”. “Винаги съм имал предпочитание към режисурата”, споделя той. “Когато бях на 10 години, правех камери с пин-дупки и правех снимки от хартия и лента. На 15 купих първата си филмова камера. Тогава бях толкова срамежлив”, казва той. “Но не би трябвало да говоря. Бях млад каубой, който караше камион на Додж. Рекламата се получи, платиха ми 400 долара.

Все още не ми се налагаше да влизам в гилдията на екранните актьори, но последваха няколко покани за снимки”, спомня си началото той.

В крайна сметка последвали малки роли във филми, а след това “Маркус Уелби, доктор по медицина” и други телевизионни проекти, като “Западното крило”, “Хотел” и различни ситкоми и сапунени опери. На големия екран той участва във филми като “Westworld” (1973) и играе президента Джордж У. Буш във филма на Оливър Стоун 
Във филма “Лошият Джим”, 1990 г.

През 80-те той играе главната роля в телевизионния сериал “Хотел” (1983-1988). През 1983 г. Джеймс Бролин щеше да стане новият Джеймс Бонд след Роджър Мур във филма “Октопод”, ако продуцентите не бяха променили решението си и одобриха Мур в последния момент. Най-известният филм с участието на Джеймс Бролин е “Козирог 1” от Питър Хаймс.

През последните години Бролин участва главно във второкласни филми или в малки епизодични роли в сензационни филми (“Трафик” на Стивън Содерберг (2000). През 2003 г. той играе президента Рейгън в телевизионната биография Reagans, където австралийската актриса Джуди Дейвис стана негова партньорка в ролята на Нанси Рейгън. Във “Вдовица на хълма” през 2005 г. партньор на Бролин беше Наташа Хенстридж.

Той режисира първия си филм, “Войната на моя брат” от 1997 г., филм на Роджър Корман с бюджет от 1 милион долара, в Голуей, Ирландия. В него участваха Бролин, синът му Джош, Джени Гарт и Джон Слатиър и спечелиха наградата за най-добър филм на холивудския филмов фестивал. “Първия ден, когато снимах, знаеха, че съм объркан напълно, защото изпратих всички вкъщи в 15 ч. Но се справих, категоричен е той и допълва: 

Произхождам от семейство на изпълнители, така че мога да видя къде се губят пари постоянно

Джеймс има три деца (включително актьора Джош Бролин) от предишни бракове, а през 1998 г. се ожени за Барбра Стрейзанд. На 1 юли те отпразнуваха 22-годишнина от сватбата си.

Любовта между певицата и актьора остава все така силна, ако съдим по думите на Стрейзанд в Instagram. В социалното приложение изпълнителката публикува обща снимка с надпис: “Наистина ли минаха 24 години от първата ни сляпа среща? Женени от 22 години. Честита годишнина, скъпи!”. Посвещението отбелязва две десетилетия от тайната сватба на Барбра Стрейзанд и Джеймс Бролин на 1 юли 1998 г. в имотa на изпълнителката в Малибу.

С мъжа ми се запознахме на сляпа среща, която ни бяха устроили. Срещнахме се на вечеря и очаквах да видя брадясал тип, а той беше с отрязана коса и обръснат 

Попитах го: “Кой е прецакал косата ти?”. По-късно ми призна, че това е бил моментът, когато се е влюбил в мен. Моят човек предпочита да чува истината, което е необичайно. Няколко месеца по-късно Стрейзанд осъзнава, че чувствата са взаимни и двамата се женят - за нея това е втори брак, а за него - трети. От предишния си съюз с Елиът Гулд тя ражда син - Джейсън Гулд, а Джеймс Бролин вече има три деца.
“Чувстваме се по-добре от всякога! Дори от първата ни среща преди 24 години.”

Актьорите Джес и Джош Бролин са от първия му брак с Джейн Камерън Аджий, а Моли Елизабет Бролин е плод на любовта с неговата втора съпруга Джан Смитърс. За разлика от предишните им връзки, тази между Барбра и Джеймс се оказва наистина успешна. През май в интервю за KTLA тя казва: “Чувстваме се по-добре от всякога! Дори от първата ни среща”. Срещат се преди 24 години, разочаровани от любовта. Това не им пречи да променят смисъла на тази дума и начина си на живот. Тогава още не знаят, че са открили истинското щастие. Днес ще ви споделим една невероятна история за любовта, защото тя съществува и е красива.

Това не е първият брак и за двамата, пише dama.bg. Те са имали и други връзки. Стрейзанд е била омъжена за Елиът Гулд и има син от него. След разпада на брака им тя предпочита да е сама. Бролин се развежда 2 пъти и има 3 деца. 
Една вечеря на 1 юли 1996-а променя всичко и за двамата. Женят се след точно 2 години. На брака им е писано да просъществува. Церемонията е приказна и емоционална. Присъстват най-близките. Тя пее 2 песни за него, а той произнася най-сърцераздирателна реч.

Днес тя е на 77, а той ще закръгли 80 лета. Щастието цари в дома им. Ключът за него е усърдната работа. Поддържат връзката си здрава като винаги намират време един за друг. Прекарват вечерите заедно, защото през деня са много заети. Семейството вярва, че всяка двойка има нужда от романтика. Историята им доказва, че винаги трябва да се борим за любовта и щастието. Защо ли? Защото само те ни карат да се чувстваме живи.

Подготви Паулина БОЯНОВА