Ваксината срещу сезонен грип е изключително важна в условията на COVID епидемия, категорични са личните лекари в Пловдив, пише trafficnews.bg.


Според тях тази година е още по-препоръчително т.нар. рискови групи – възрастни хора и тези с хронични заболявания, да се имунизират.

Причината е, че с настъпването на есента и обичайните за този сезон респираторни инфекции, които ще се смесят с коронавируса, ситуацията ще стане доста сложна.

„Още преди месец всички общопрактикуващи лекари направихме заяви за ваксините за пациентите над 65 години. Заявките са 10% от населението на тази възраст, толкова и проявяват желание да се ваксинират.

Фирмата ги е заявила за производство и би трябвало да края на септември да бъдат доставени”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Константин Тодоров.

Миналата година, когато стартира националната имунизационна програма срещу грип за възрастните, 8 процента от пациентите над 65 години в неговата практика са се ваксинирали.

„Толкова бях заявил и всичките ги оползотворих. Тази година съм направил заявка за 10%, колкото е и регламентът. Най-вероятно интересът ще е по-голям. Във връзка с епидемията от коронавирус хората са уплашени и повече ще имат желание да се имунизират”, смята лекарят.

Засилен интерес се очаква в цялата страна, поради което се увеличава и броят на безплатните противогрипни ваксини. Тази година те ще са общо 180 000 броя. Повече са и ваксините за свободна продажба, като първите 88 000 вече са в аптечната мрежа, съобщиха от Здравното министерство.

Според д-р Тодоров най-подходящото време за поставяне на ваксината е от края на септември до края на октомври.

За да се предпазим от вируси съветът на специалистите е също да се храним разумно и пълноценно, да спазваме лична хигиена и да не подценяваме противоепидемичните мерки за носене на маска в затворени пространства и спазване на дистанция.