Джипита, кардиолози и невролози изписват антидепресанти на пациенти, вместо това да се прави от психиатри. Неправилната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до тежки, а в някои случаи дори фатални последици, обясниха психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” в Нови Искър. Резултатът от прекомерното изписване на подобен вид лекарства вече е видим в аптеките, където отчитат и ръст на продажбите на хапчетата
„Всеки ден при мен идват по 5-6 човека, които са грешно диагностицирани и с изписани антидепресанти, без изобщо това да е необходимо за тяхното лечение. И това се прави както от колеги психиатри, така и от джипита. Когато отидат на преглед например, много често пациентите казват, че са с панически пристъпи и тогава някои лекари веднага изписват антидепресанти, вместо успокоителни“, коментира Веселин Герев.

Според него става дума по-скоро за неправилна диагностика, която обаче може да има дори фатални последици. Герев обясни, че изписването на антидепресанти става по строго определени критерии - например при депресия, отпадналост или когато човек има мрачни мисли, съобщава "Монитор". 

„Смята се, че в такива състояния нивото на серотонин е ниско и не е задължително да се прибягва до антидепресанти. Неправилната диагноза може да има опасни последици и приемът на такива медикаменти може да доведе до сърдечносъдови проблеми, покачване на напрежението, наддаване на килограми. Пациентите започват да не се хранят, имат лоши мисли и дори може да станат обществено опасни.