Днес се навършва една година от завръщането на българските медицински сестри в България след 8 години, прекарани в либийски затвори по обвинения за заразяване на 400 либийски деца с вируса на СПИН.
Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж и д-р Здравко Георгиев се завърнаха в България в 9,45 ч. на 24 юли 2007 г. Те кацнаха на летище София с френския правителствен самолет, придружавани от комисаря на ЕС по външни отношения Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози. При стъпването им на българска земя те бяха помилвани с указ на президента Георги Първанов.
Миналата седмица сестрите споделиха, че една година след завръщането им в България и въпреки обещанията на властите, те все още нямат здравни и социални осигуровки за времето, прекарано в либийски затвор. По този повод точно в 9.45 ч. – часът, в който преди година стъпиха на българска земя – част от медиците ни ще застанат пред Министерския съвет в очакване да бъдат приети от премиера Сергей Станишев. След това те ще се отправят към църквата „Св. София”, където ще запалят свещ по повод годишнината от завръщането си у дома. /БЛИЦ