Едва ли сте подозирали, но тази храна пази от вируси

Ако никога не сте пробвали индийска кухня, сега е моментът да го сторите

Напоследък вследствие на пандемията от разпространението на COVID-19 хората масово се интересуват кои храни и напитки ни предпазват от вирусните инфекции.

Чудили ли сте се защо в Индия, която е седмата по големина държава в света, случаите на коронавирус са пренебрежимо малко на фона на огромното й население. Оказва се, че индийската кухня е изключително богата на подправки, които имат страхотно върху имунитета ни, борейки се с бактерии и вируси. Всъщност много от подправките, които използваме за готвене в ежедневието, идват именно от тази страна.

Днес си говорим с Амир – главен готвач на индийски ресторант Кохинор в София, който ще ни разкрие част от тайните на здравословните ефекти на индийските подправки и как можем да се предпазим от вируси и заболявания. Макар в момента ресторантът не работи, екипът е затрупан от поръчки за вкъщи и вземане от място.
 



„Индийската кухня е една от най-древните в света и съществува от хиляди години. Всяко ястие е не просто невероятно вкусно с балансирани аромати, но и подпомага здравето. Аюрведическата кухня е силно застъпена в нашия ресторант, предлагащ също множество вегатариански и вегански ястия. Тя лежи на принципа за здравословно хранене и начин на живот. Самата дума аюрведа означава „знание за живота“ и комбинира познания и опит в здравословното хранене, навици и психика", споделя експертът в готвенето.


"Комбинацията от подправки в индийските ястия повишава имунитета, бори се с инфекциите, зарежда организма с енергия и цялостно подобрява състоянието на човека. Приготвянето на храна в Индия се приема на съвсем друго ниво – така например хигиената при приготвянето е на много по-високо ниво от Европа, а майсторството да комбинираш подправки и билки е най-важно. Именно това сме постигнали и в индийски ресторант Кохинор – не просто да предлагаме храна, а много здравословна и полезна храна", казва той.
 


Нека да разгледаме и най-популярните индийски съставки и техните ефекти върху човека:  


В днешните трудни времена, приемането на здравословна храна е също толкова важно, колкото и спазването на хигиенни и антиепидемиологични мерки, защото както е казал древният мислител Хипократ – "Нека лекът ви бъде храна и храната лек".

Ако никога досега не сте пробвали индийската кухня, сега е моментът да разберете колко е вкусна и полезна и да й се насладите в едни сигурни условия, а именно във вашия дом. Индийски ресторант "Кохинор", намиращ се на бул. "Гоце Делчев" 67 е перфектното място за поръчка.