„В последните месеци и в условията на изпъстрена с компромати предизборна кампания за европарламента, един скандал разтресе из основи политическия елит в България. Всички се вторачиха в имотите на хората от властта, закупени според сценаристите на „Апартаментгейт“ на силно занижени цени. Заваляха оставка след оставка, отидоха си министри и техни заместници, шефът на КПКОНПИ излезе в отпуск, „отстреляни“ бяха и знакови лица от съдебната власт и прокуратурата – предимно тези, които са си позволили да засегнат интересите на имащи проблеми с правосъдието българските скандални бизнесмени – Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев, пише в. Труд.

Фитилът първоначално беше запален от сайта „Свободна Европа“, приютил бивши кадри на Прокопиев, но по команда залпове по темата постоянно бълваха и медиите на задкулисието „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“, „Фрог“ и „Клуб Зет“. Всички се надпреварваха да вадят справки и нотариални актове за сделки на ниски цени, дори дронове на поставилата се в тяхна услуга телевизия бТВ по цял ден услужливо снимаха тераси, сауни и къщи за гости.

Разбира се, цялата кампания беше оправдавана с позицията им на „високоморални“ журналисти, загрижени за това дали се спазват законите и дали чрез придобитите от тях имоти, управляващите не укриват получени незаконни доходи или пък не ощетяват държавния бюджет от спестени данъци. 

„Биволъ” – медиен рекет от години
В авангарда на тази имотна какафония неизменно стоеше и сайтът „Биволъ“, списван от Асен Йорданов и Атанас Чобанов, прочули се през годините като „момчета на повикване“, когато чрез компромат трябва да се удари някой неудобен, или пък чрез откровен медиен рекет да се получат пари. Схемата на „Биволъ“ беше разкрита още през 2015г. от кметовете на Поморие и Царево Иван Алексиев и Георги Лапчев, които свидетелстваха, че са били изнудвани от Асен Йорданов и съпругата му Алберта Алкалай, а когато отказали общински пари да отидат в джоба на ПР-агенцията на Алкалай, върху тях се е изляла журналистическа помия от интернет „медията“.

Оказва се, че в разгара на „Апартаментгейт“, само за периода от януари до май тази година, „Биволъ“ е публикувал на страниците се цели 44 материала по темата за „ниските“ цени на властимащите, като под ударите им попадат главният прокурор, шефът на КПКОНПИ, заместникът му, министърът на земеделието, министърът на отбраната, депутати, евродепутати, съдии и прокурори. През цялото време лайтмотивът на „Биволъ“ е, че имотите са купувани на непазарни според тях цени, което освен, че е неморално, означавало и укриване на данъци. Кръгът на „отстреляните“ обаче е точно определен – хора на властта и конкретни, крайно неудобни на задкулисието магистрати.

Разбира се, тъй като междувременно се разбра, че самите сценаристи и изпълнители на „Апартаментгейт“, както и техни любими персони, като например шефът на ВКС Лозан Панов, също са се облажили от „евтините“ имоти, по тази тема скандалните медии наложиха пълно затъмнение. Така например „Труд“ първи разкри, че двама от авторите на скандала с апартаментите – соросоидите Филип Гунев и Николай Стайков от НПО-то „Антикорупционен фонд“ също са се облажили с мезонети за повече от 600 000 лева, които едва ли съответстват на доходите им. Вилата на съдия № 1 Лозан Панов също стана пословична с цената си от 26 хиляди лева, още повече, че изобщо не се оказа порутена барака, както твърдеше кръгът „Капитал“, а луксозен имот на метри от морския бряг, и то на два етажа.

Съпругата на Панов пък, известна с прозвището „Черния лебед“ и разследвана преди години за хулиганство, на свой ред би всички рекорди по евтиния, защото цената на квадратен метър от 382 евро, постигната от Бети Панова в ултра луксозната сграда на „Артекс“ – „Дипломат“, не бе по силите нито на Цветан Цветанов, нито на Цецка Цачева, платили близо 800 евро на квадрат. В скандално евтините имоти на Панов и на съпругата му обаче, авторите на „Апартаментгейт“ не само че не видяха никакъв проблем, но и нагло проведоха цяла защитна кампания, опитвайки по всякакъв начин да оправдаят любимците си.

Да си купиш гора за… 100 лева
Двойнственият „морал“, оказва се, не е подминал и „журналистите“ от „Биволъ“. Проверка в имотния регистър разкрива цялата прелест на двуличието им, защото докато правят своите „разследвания“ и набеждават кого ли не във всички смъртни грехове, самите те щедро се възползват от възможността да крият данъци и такси, както и незаконни доходи.

На 13 ноември 2015 г. фирма „Бивол“ ООД, представлявана от Асен Йорданов, купува поземлен имот в гр. Малко Търново, местност „Манастирчето“, с площ от 1125 квадратни метра, част от горската територия на страната и с трайно предназначение – „друг вид дървопроизводствена гора“, за сумата от 100 лева. Страните по нотариалния акт са декларирали изрично пред нотариуса, че това е била действително уговорената цена между страните по сделката.

При положение, че средната цена на декар, и то земеделска земя, през 2015г. в югоизточния район на България е близо 600 лева, а цената на декар горска площ, особено в периода на заменките е стигала и до 8000 лева, става ясно, че декларираното от „Бивол“ ООД пред нотариуса няма как да се покрие с реално платеното на продавача. 100 лева вероятно наистина са платени по тази сделка от Асен Йорданов, но само за бензин за автомобила му, за да се придвижи до Малко Търново.

Причината, за да се изповяда подобна сделка на поне шест пъти по-ниска цена от пазарната, разбира се, е прозаична – както да се спестят такси и данъци, така и да не се налага разходът за фирмата купувач и доходът на продавача, да се обявяват публично.

„Зелено дърво” и… зелен хайвер за НАП
През юни на същата 2015г., „бивол“-ът Асен Йорданов се сдобива и с нови два имота, в село Зелено дърво, община Габрово. Този път имотите са съседни, в регулацията на селото и са предвидени за застрояване.


Село Зелено дърво е в най-хубавата част от Стана планина

Покупната цена на първия е 1010 лева, а на втория – 1400 лева, които суми са само с няколко лева над данъчните оценки. Прави впечатление обаче, че и в двата нотариални акта е предвидена солидна неустойка за продавача, ако се окаже, че имотът е обременен с тежести. Освен, че е длъжен да върне на купувача платената официално по нотариалния акт цена, продавачът поема и задължение за неустойка, в общ размер по двете покупки, възлизащ на 23 100 лева. Ситуацията е напълно аналогична с имота на Бети Панова, закупен от „Артекс“, при която сделка също е предвидена огромна неустойка в полза на купувача, и която клауза според експерти разкрива действителната цена “под масата“.


Така излиза, че за двете дворни места в село Зелено дърво, „моралистът“ и добър познавач на „Апартаментгейт“ Асен Йорданов, реално е заплатил не 2410 лева, а точно 25 510 лева. Между впрочем подобна сума, макар да се доближава до реалната, се оказва дори по-ниска от оферти за дворни места в това село, което се рекламира като отстоящо само на 5 километра от курортната местност Узана, в която има ски писта. Нещо повече, в интернет фигурира обява за сходен по квадратура имот с този на Йорданов, за умопомрачителната цена от 160 000 евро.


Разбира се, проблемът тук не е, че Йорданов ще кара ски, нито че е решил да си купи два парцела, а че върху 23 100 лева най-вероятно не са платени нито данъци към НАП, нито местни такси към Община Габрово. Още по-голям естествено е моралният проблем за „Биволъ“, който сайт, докато „мъжествено громи“ злоупотребилите с евтини имоти политици, се оказва, че пазарува гора за 100 лева и вилни места на цени 25 пъти под реалните пазарни.

Атанас Чобанов – рекордьорът. Вила без пари.
Но докато „Бивол“ ООД и Асен Йорданов все пак плащат официално някаква цена за придобиване на имотите си, а Лозан Панов брои „крупната“ сума от 26 000 лева за луксозната си лятна резиденция във Варна, то другият знаков медиен рекетьор – Атанас Чобанов, прочул се и във Франция с измамите си и разследван от френския наказателен съд, е купил през 2001г. масивна жилищна сграда заедно с близо декар и половина дворно място в село Варвара, за …0 лева. Поне тази цифра фигурира в службата по вписванията в гр. Царево, в раздел „материален интерес“ по сделката.

Варвара е известно с един от най-красивите плажове по българското Черноморие, намира се до Ахтопол, в природен парк „Странджа“. Дори и през 2001г. цените на имотите там са значително по-високи от други места на черноморския бряг, заради уникалната природа, чистия въздух и кристално чистите морски води.

Поради каква причина Чобанов е „закупил“ вилата и дворното място за 0 лева, е въпрос, който трябва да намери своя отговор при евентуална проверка, още повече, че именно регионът на Царево е „биволски“, ще се отнася за упражняван натиск и изнудване от Чобанов и Йорданов.

А когато следващият път аплодиращите „имотните разкрития“ на „Биволъ“ прочетат за някой имот на властимащ, придобит на ниска цена, добре е да помолят „честните журналисти“ от този сайт първо да разследват сами себе си.

Може пък да се открият и още имоти, съмнително сменили собствеността си в тяхна полза, за смешни пари, както и да лъсне истината за това с каква цел манипулират обществото.