Данните на българските граждани струват 5 лв. парчето. Толкова върви черният пазар на ЕГН, твърдят експерти, според публикация на в. “Стандарт”.
Информационните масиви са апетитна хапка за здравните и пенсионните компании. Според запознати случаят с изтичането на информация от НЗОК е свързан с анонса за старт на демонополизацията на касата и първоначалното проучване на пазара.
Хакерът, точил повече от 2 години данните на хиляди българи, е Николай Николов, твърдят източници на изданието. От НЗОК обаче отказаха да потвърдят дали чиновникът е уволнен дисциплинарно, въпреки че още при разследването на ДАНС Николов е признал вината си. В хода на проверката не е било доказано дали Николов е получавал пари за "информационната услуга". Служителят е предавал необработени данни на посредник. Поръчката към него е била да дава "всичко, което може", обясниха запознати. Експерти коментираха, че най-вероятно става въпрос за нарочен пропуск в информационния продукт на касата, тъй като е популярна практика администраторите да нямат достъп до личните данни, а само до имената на гражданите. Николов обаче е виждал всички предоставяни от личните лекари данни - изписвани лекарства, заболявания, прегледи и пълна лична информация за пациентите. Течът е останал незабелязан близо 2 години и е отчетен едва при тестването на новата информационна система на НЗОК. Тогава станало ясно, че неправомерно се копират масиви данни и ръководството на институцията е сезирало ДАНС. /БЛИЦ