Европейската комисия засега няма да възстанови спрените плащания по три мерки на програма САПАРД. Причина за това решение са все още съществуващите слабости и липсата на наказателна отговорност за вече установени злоупотреби.
Блокираните пари по трите спрени мерки на САПАРД са около 140 млн. евро.

Една от мерките е за преработка на селскостопански и рибни продукти, парите за която бяха замразени преди година след разследване на ОЛАФ по случая Николов-Стойков. По-късно от ЕК спряха и плащанията по мерките за инвестиции в селското стопанство и за развитие и диверсификация на икономически дейности.  Българските власти не са изпълнили две от най-важните точки в плана за действие по програмата, заявиха от ЕК.

Все още не е създаден механизъм, който да прекрати практиката т.нар. свързани фирми да се регистрират единствено с цел усвояване на пари по САПАРД.  Второ, няма данни за адекватни последици за вече установени злоупотреби – т.е. обвинения и присъди.

Говорителят на ЕК по въпросите на селското стопанство Майкъл Ман подчерта, че решението е взето след детайлен анализ на дадените от България данни по прилагането за плана за действие по САПАРД, както и на заключенията от независим одит.

Това не означава окончателна загуба на средствата по програмата, която изтича в края на 2009 г., след като през декември Брюксел разреши удължаването й с една година. ЕК е готова да възстанови спрените плащания, щом въпросните проблеми бъдат изцяло разрешени. /БЛИЦ