Повдигнатите обвинения в последните дни не се прави предизборно. Работим в нормална политическа обстановка. Конституцията определя какво се случва, когато нарушиш закона. Това каза министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ.
„Най-важното е когато се повдигат обвинения, те да бъдат доказани. Аз вярвам в презумпцията за невинност и съм сигурна, че истината ще се докаже. Не ми се иска да вярвам, че прокуратурата се използва за политическа бухалка. Не бива да заклеймяваме когото и да било. Живеем в правова държава. Иска ми се да видя наистина по-трайни действия относно корупцията по високите етажи на властта“, посочи Захариева.

Тя заяви, че в края на февруари очакваме доклада на ЕК за напредъка в съдебната система и борбата с корупцията в страната, който ще обхваща 10-годишен период. Вярвам, че той ще бъде обективен, както винаги. Надявам се усилията, които направихме и резултатите, които постигнахме да бъдат отчетени, ще има и препоръки, разбира се“, заяви правосъдният министър. По повод скорошния доклад на прокуратурата, Захариева каза, че той е доста експертен. „Докладът е много ценен, защото е направен от юристи. Призовавам за обективен прочит, а не да се приема като обвинения. Плановете ни са да бъде създадена аналитична работна група“, посочи министър Захариева.

Тя коментира предстоящия избор на членове на ВСС. „Аз се надявам да бъде битка на идеи. Досега наблюдавахме търсене не противопоставяне там, където го няма. Този избор ще стане за първи път по новите правила. За да има избор на качествени хора, те трябва да се кандидатират. Трябва да убедим качествени магистрати да отидат там“. Екатерина Захариева коментира и подаването на оставки от ръководството на СРС. „Аз призовах ВСС да направи анализ и оценка на натовареността на съдиите в СРС. Не мисля, че една оставка ще реши проблемите там.

Подобриха се условията в сградата. Наистина се полагат усилия, за да се подобрят условията там. Не бива да се разделят съдилищата. Не бива да се допуска това. Истината е, че има напрежение, но не бива да се допуска. Това води до по-лошо качество на работата. Важно е да има добра организация на съда. Доверието ще се върне с работата“, категорична беше Захариева. Тя пожела успех на новия политически проект на бившия министър на правосъдието. „Борбата с корупцията е много добра цел, но трябва да посочат по стъпки как това да се случи. Правителство положи много усилия. Със сигурност има още какво да се желае. Не мисля, че ще има политическа партия, което не иска да се бори с корупцията“, каза още министър Захариева.