Какъвто и да е бил мотивът на консула ни в Хага, е неприемливо и незаконно да събира така за коронавируса.


Това е нарушение на закона, наредбата, самоволие. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ.

„След като разбрахме, веднага извършихме проверка. Оказа се, че е взел само две такси. Такава услуга обаче няма. Имал е намерение да се събрат пари, за да се сложат разделителни съоръжения пред консулската служба, но е недопустимо това да се извършва самоволно. Тези пари ще бъдат върнати на хората“, поясни външният министър.

Тя увери, че това не са масови случаи. „Този случай не бива да демотивира служителите ни зад граница, защото работата им е много тежка. Това не бива да хвърли сянка върху цялата дипломатическа служба.

Това, че са събрани две такси, не бива да се замита. Затова и веднага го накарахме да прекрати отпуската си“, стана ясно от думите ѝ .

Консулската дирекция посочи, че се е налагало и друг път да се отправят предупреждения след нарушения на консула ни в Хага, каза още Захариева.

„Още има желаещите българи да се върнат в страната ни. Постоянно има желаещи. Последните данни са за 666 човека. Те са от различни групи. Много малко туристи все още има в чужбина заради пандемията. Доста държави в Азия са затворили въздушното си пространство за полети от Европа“, коментира външният министър.

"Постоянно призовавахме хората да пътуват в краен случай", припомни тя. Правителството и Националният оперативен щаб много адекватно реагираха на пандемията, добави външният министър. "Пионери сме в част от мерките, но това не е състезание. Всички сме заедно в това".

Тя посочи, че има полет от Кипър, който ще върне наши сънародници. Те са предупредени, че ще бъдат под много строга карантина.

Имаме създаден специален 24-часов телефон. Първите дни бяха кошмарни. Имали сме по 1500 обаждания на нощ. От два дни се наблюдава обратната тенденция – българи, които искат да излязат зад граница. На тях няма как да им помогнем. Не можем да ги спрем, но трябва да внимават, защото контролът по границите е много сериозен, няма и полети“, предупреди Екатерина Захариева.