Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на главния прокурор Иван Гешев, че Сърбия бави екстрадирането на банкера Цветан Василев в България.

Захариева коментира и решението на Държавния департамент на САЩ да забрани на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов да влиза в страната.

"Все още е в съдебна фаза искането на България за екстрадиция на Цветан Василев. Предполагам, че главният прокурор не е доволен от възпрепятстване на разследването. Държавата ще продължава да подпомага работата на разследването", посочи тя. 

На въпрос очаква ли се това да бъде отразено в доклада за Сърбия за напредъка, тя заяви, че процедурата по преговорите за членство на всяка държава поставя на първо място върховенството на закона.

"Ние голямо внимание отделяме на добросъседските отношения. Във всяка една държава се изисква съгласие на всички държави за отваряне на глава. Върховенството на правото, правата на човека, на нашите малцинства се следят".

Във връзка с решението на САЩ да постави съдия Андон Миталов и семейството му в черния си списък, Захариева заяви, че е чула всякакви коментари за това действие от страна на Вашингтон.

"Нашата оценка е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България. В началото на януари имаше първи стратегически диалог. След като са обявили това име, значи американските власти са имали основание", каза тя. 

По случая с Васил Божков първият ни дипломат заяви, че с ОАЕ нямаме двустранни отношения за екстрадиция. "Процедурата вчера министърът на правосъдието я описа. Чакаме още отговор, който може да дойде още днес", заяви Захариева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ