Динамична е обстановката в цяла България. По информация на Ситуационния център на МИС до 12.00 часа днес, 56 населени места в страната са без електрозахранване. Аварийните екипи на електроразпределителните дружества работят по възстановяването на енергозахранването. Усложнена е обстановката в Северна България, в област Монтана, област Плевен и област Враца.
От селата Горно и Долно Озирово, област Монтана, два бронетранспортьора на МИС извозиха 7 души на хемодиализа. Те са закъсали с автомобил и спасителни екипи на министерството са ги транспортирали до болничното заведение. В цялата област има над 40 аварийни ситуации до този момент.
Подобна е обстановката и в област Стара Загора. Тази сутрин на пътя Стара Загора - Нова Загора, вследствие на ураганен вятър и обилен снеговалеж се е преобърнал автобус. Няма пострадали пътници. Все още екип на МИС с тежкотоварна техника – кран, МТЛБ и автомобил „Роувър” работи по извличането на автобуса. На „Прохода на републиката” спасителен екип на МИС от Стара Загора с МТЛБ извлича тежкотоварни и леки автомобили. До този момент има постъпили сигнали за над 60 закъсали автомобили в различни райони на страната.
Ситуацията е усложнена и постоянно променяща се.
Препоръчваме на водачите на моторни превозни средства да отложат пътуванията си днес. В резултат на снегонавявания и поледица много от второкласните пътища могат да се окажат недостъпни за пътуване. На отделни места в постъпват сигнали за паднали дървета по пътни артерии, което усложнява допълнително обстановката по пътищата.
Екипи на МИС работят по разчистването на падналите дървета.
МИС отново предупреждава, не пътувайте, освен при крайна необходимост. Ако все пак се налага подсигурете се с вериги, въже, топли дрехи, зареден телефон и достатъчно гориво. /БЛИЦ