18 български и 2 международни организации изпратиха писмо до еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Нели Крус, с което настояват Европейската комисия да провери тръжните процедури по изграждането на новата българска атомна централа „Белене”, съобщи Kafene.
Причината е информация, че близо 1 млрд. евро от инвестициите за обекта ще бъде поделен от фирми-изпълнители без търг. Екоактивистите настояват да се изясни дали това не противоречи на европейските правила за конкуренцията.
Експертът по ядрената енергетика на „Грийнпийс” Ян Хаверкамп, чиято организация участва в сезирането на Брюксел, подчерта, че разпределянето на пари без търг води до корупция. Според Петко Ковачев от „АЕЦ БелеНЕ!” държавата оказва политически натиск върху Агенцията за ядрено регулиране, защото започва строителството на централата без да е предоставила техническия доклад за одобрение в агенцията. По думите му е недопустимо да се изпълнява проекта „Белене” без лиценз за техническия проект на централата и на оценка за въздействие на околната среда.
Изпращането на сигнала до Брюксел бе съпроводено с протест на еколозите пред сградата на Министерски съвет. Те оставиха за премиера Сергей Станишев счупен багер – играчка с пожелание строежът на централата да не бъде завършен. Преди дни лично министър-председателят направи първа копка на АЕЦ „Белене”.  /БЛИЦ