Васил Божков ще бъде арестуван, ако кацне на летище София. Пред БЛИЦ от СГП уточниха, че ако в действителност той се върне, Гранична полиция би следвало да го задържи, с оглед на това, че лицето е обявено за издирване.

"Спрямо Божков има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа. След установяването на лицето органите на МВР следва да го предадат на представители на досъдебното производство, а именно - следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три броя наказателни дела.

Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", която следва да се определи от съда", посочиха още от държавното обвинение.

В същото време вътрешният министър също коментира новината.

"МВР е запознато и ще изпълни задълженията си по закон“. Това заяви пред медиите в Бургас Калин Стоянов – министър на вътрешните работи по време на церемонията по откриване на паметната плоча на двамата полицаи, загинали при гонка с мигранти.

Извънредно! Васил Божков обяви, че се прибира в България днес

„Това означава, че ще бъде посрещнат и ние ще направим това, което се изисква от нас като Министерство на вътрешните работи. Когато пристигне, се очаква да бъде приведен при прокурор, където да му бъде наложена мярка за неотклонение“, беше категоричен Стоянов.

Проверка показва, че вече се изпълнява полет от Дубай за София, като очаквано време за кацане е 15:15 часа.

През януари 2020 г. Божков напуска България и бяга в Дубай, за да избегне задържането си, като след това са му повдигнати 20 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ. 

През май т.г. Божков обяви, че е готов да се върне в България, но като защитен свидетел. Месец по-късно се появи мълва, че бизнесменът се завръща в страната през Гърция, но тогава това така и не се случи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук