Лидерът на „Атака” Волен Сидеров в момента се намира в сградата на СДВР, където го привличат в качеството му на обвиняем.

Както БЛИЦ съобщи, Софийска районна прокуратура се самосезира и образува разследване заради призива му хората да не спазват мерките за социална изолация и да не носят маски на Великден.

Обвинението срещу лидера на "Атака" е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.

Иван Гешев: Да, вярващ съм! Господ ни дава знак, че от тази криза ще излезем по-силни и по-добри

На 13.04.2020 г. той противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия В.С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок, считано от днес.

Отделно от горното, на 14.04.2020 г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай.

В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., В.С. отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Описаното деяние представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ