Веществото, което е открито в лютеницата, има сънотворно действие и такова, подобно на това, което има в марихуаната. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".
Както БЛИЦ съобщи вчера, веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма “Идеал продукт” от Перущица.

"Взели сме от една партида проба, не сме търсили фирмата за обяснение. Има подозрение и за други марки лютеници, просто не сме ги изпитвали по този показател", разясни още д-р Иванов.

„Изследването е направено в България, но изпратихме и проба за потвърждение в Белгия. Наложи се да изчакаме два месеца, докато получим потвърждение“, разкри още експертът. „Най-вероятно се каса за замърсяване, попаднало от машината. Има практика да се внася доматено пюре от различни краища на света – възможно е така да се е получило“, допусна той.

Веществото олеамид е токсично и се влага в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната.